АНАЛІЗ РИНКУ ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ ВИН ТА АКТИВАТОРІВ БРОДІННЯ

Автор(и)

  • Надія Лапицька Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка https://orcid.org/0000-0003-2431-4373
  • Кароліна Бережняк Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т.Г. Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.58407/bht.3.22.8

Ключові слова:

ринок алкогольної та виноробної продукції, асортимент плодово-ягідних вин, активатори бродіння, шрот зародків пшениці, плодове вино

Анотація

В роботі наведено результати аналітичних досліджень світового ринку алкогольної продукції та встановлено частку плодово-ягідних вин на ньому. Проаналізовано асортимент плодово-ягідних вин на світовому ринку й зроблено висновок, що найбільшими виробниками даної категорії продукції є Англія, Ірландія та Німеччина. Встановлено, що найбільше розповсюдження серед плодових вин мають яблучні сидри, а сливу з метою виробництва таких напоїв сьогодні використовують переважно в Японії.

В ході аналізу літературних даних встановлено, що Україна має потужний потенціал для виробництва плодових вин, адже врожайність садових культур в нашій країні зростає щороку, тоді як в Європі – знижується.

Відомо, що складністю технологічного процесу виробництва вин із плодів і ягід є недостатність в сировині азотного живлення для дріжджів, тому виробники використовують для їх активації різні добавки. Асортимент і технологічний ефект від внесення проаналізовано в цій статті.

З метою забезпечення живлення дріжджів та активації спиртового бродіння при виробництві плодово-ягідних вин у роботі запропоновано розглянути можливість внесення шроту зародків пшениці. Завдяки вмісту в запропонованій сировині білка у кількості 45 % г покращується азотне живлення дріжджів, а завдяки наявності легкозасвоюваних цукрів, в 100 г яких міститься 20,8 г глюкози, 23,7 г фруктози, 21,3 г сахарози та 34,2 г мальтози, активується спиртове бродіння плодово-ягідного сусла.

Завдяки такому складу вуглеводів шроту можливим є використання його для живлення дріжджів у плодово-ягідному виноробстві та активації спиртового бродіння.

Мета статті – визначити частку ринку, яку займають плодово-ягідні вина, проаналізувати їх асортимент; вивчити асортимент добавок, що використовуються з метою активації бродіння плодово-ягідного сусла та встановити можливість використання шроту зародків пшениці у виробництві плодово-ягідних вин.

Методологія. Під час проведення роботи використовували аналітичні та фізико-хімічні методи досліджень. Опрацювання результатів здійснювали за допомогою баз даних MC Exсel.

Наукова новизна полягає в тому, що вивчено світовий ринок плодово-ягідних вин та систематизовано асортимент даних напоїв за виробниками; систематизовано асортимент добавок, що використовуються з метою азотного живлення у плодово-ягідному виноробстві та проаналізовано вуглеводний склад шроту зародків пшениці як перспективної сировини для активації спиртового бродіння плодово-ягідного сусла.

Висновки: вивчено та систематизовано асортимент плодово-ягідних вин на світовому ринку, в тому числі і в Україні; вивчено та систематизовано асортимент добавок, що використовуються в якості азотного живлення для дріжджів у плодово-ягідному виноробстві; встановлена перспективність використання шроту зародків пшениці як активатора спиртового бродіння.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Aktsyznyi podatok na alkoholni napoi ta tiutiunovi vyroby [Excise tax on alcoholic beverages and tobacco products]. http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-289715.html

Акцизний податок на алкогольні напої та тютюнові вироби. URL: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-289715.html (дата звернення: 18.10.2022).

Avercheva, N. O. (2021). Rehionalni aspekty rozvytku vynohradarstva i vynorobstva v Ukraini [Regional aspects of the development of viticulture and winemaking in Ukraine]. Ahrosvit, 23, 39–48

Аверчева Н. О. Регіональні аспекти розвитку виноградарства і виноробства в Україні. Агросвіт. 2021. № 23. С. 39–48.

Choya Original Japanese Ume Fruit. URL: https://www.garrafeiranacional.com/choya-original-japanese-ume-fruit.html#

Drobot, V. I., Yurchak, V. H., Bilyk, O. A., Bondarenko, Yu. V. ta in. (2015). Tekhnokhimichnyi kontrol syrovyny ta khlibobulochnykh i makaronnykh vyrobiv: navch. Posibnyk [Technochemical control of raw materials and bakery and pasta products: training. manual]. Kyiv, 972 s.

Дробот В. І., Юрчак В. Г., Білик О. А., Бондаренко Ю. В. та ін. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів: навч. посібник. Київ, 2015. 972 с.

Gratsiotova, G. O. (2019). Stratehiia zdiisnennia zmin na pidpryiemstvakh vynorobnoi promyslovosti [The strategy of making changes at enterprises of the wine industry]. Economic journal Odessa polytechnic university, 3(9), 161–172

Граціотова Г. О. Стратегія здійснення змін на підприємствах виноробної промисловості. Economic journal Odessa polytechnic university. 2019. № 3(9). С. 161–172.

Ivanov, S.V., Domaretskyi, V.A., Prybylskyi, V.L. ta in. (2012). Innovatsiini tekhnolohii produktiv brodinnia i vynorobstva [Innovative technologies of fermentation products and winemaking: a textbook]. pidruchnyk. Kyiv, 487 s.

Іванов С.В., Домарецький В.А., Прибильський В.Л. та ін. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник. Київ, 2012. 487 с.

Kharchuvannia dlia drizhdzhiv Fermaid E [Nutrition for yeast Fermaid E]. https://www.shop-vine.com/ua/product/fermaid-e/

Харчування для дріжджів Fermaid E. URL: https://www.shop-vine.com/ua/product/fermaid-e/ (дата звернення: 18.10.2022)

Kharchuvannia dlia drizhdzhiv Vitamon Combi [Nutrition for yeast Vitamon Combi]. https://svitroslyn.ua/ua/catalog/pitanie-dlya-drozhzhey-vitamon-combi-10-g.html

Харчування для дріжджів Vitamon Combi. URL: https://svitroslyn.ua/ua/catalog/pitanie-dlya-drozhzhey-vitamon-combi-10-g.html (дата звернення: 20.10.2022)

Kolesnichenko, O. Staly menshe pyty? Yak viina zminyla alkoholni zvychky ukraintsiv ta rynok [Have you started drinking less? How the war changed the alcoholic habits of Ukrainians and the market]. Ukrainska pravda. Ekonomichna pravda. https://www.epravda.com.ua/publications/2022/09/6/691168/

Колесніченко О. Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок. Українська правда. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/09/6/691168/ (дата звернення: 20.10.2022)

Lapytska, N. V., Savchenko, O. M., Berezhniak, K. O., & Kovalenko, A. A. (2022). Vplyv shrotu zarodkiv pshenytsi na morfolohiiu vynnykh drizhdzhiv [The influence of wheat germ meal on the morphology of wine yeast]. Suchasni tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv: tezy dop. IV Mizhnarodnoi nauk.-prakt. konf., 18 – 20 travnia 2022. / DNU imeni Olesia Honchara. Dnipro, 111 – 116

Лапицька Н. В., Савченко О. М., Бережняк К. О., Коваленко А. А. Вплив шроту зародків пшениці на морфологію винних дріжджів // Сучасні технології харчових виробництв: тези доп. IV Міжнародної наук.-практ. конф., 18 – 20 травня 2022. / ДНУ імені Олеся Гончара. Дніпро, 2022. С. 111 – 116

Lapytska, N. V. (2020). Udoskonalennia tekhnolohii khliba zhytno-pshenychnoho z vykorystanniam shrotiv zarodkiv zernovykh kultur ta plodiv shypshyny [Improvement of the technology of rye-wheat bread with the use of grain seed meal and rose hip fruit]: dys. … doktora filosofii: haluz znan 18 Vyrobnytstvo ta tekhnolohii, sрets. 181 Kharchovi tekhnolohii.. Kharkiv, 245 s.

Лапицька Н. В. Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з використанням шротів зародків зернових культур та плодів шипшини: дис. … доктора філософії: галузь знань 18 Виробництво та технології, спец. 181 Харчові технології. Харків, 2020. 245 с.

Lytovchenko, O. M., & Haidai, I. V. (2018). Zastosuvannia azotnoho zhyvlennia dlia drizhdzhiv pry vyrobnytstvi yabluchnykh vynomaterialiv [The use of nitrogen nutrition for yeast in the production of apple wine materials]. Modern scientific researches, 6(1), 33–37.

Литовченко О. М., Гайдай І. В. Застосування азотного живлення для дріжджів при виробництві яблучних виноматеріалів. Modern scientific researches. 2018. № 6, Ч. 1. С. 33–37.

Lytovchenko, O. M., Moskalets, T. Z., Moskalets, V. V., Kuznіеtsov, A. V., Tokar, A. Yu., & Vovkohon, A. H. (2020). Tekhnolohichni osnovy formuvannia yakosti vynomaterialiv z plodiv oblipykhy krushynopodibnoi (Hippophae ramnoides L.) u zalezhnosti vid sposobiv yikh pererobky [Technological bases of the formation of the quality of wine materials from the fruits of sea buckthorn (Hippophae ramnoides L.), depending on the methods of their processing]. Sadivnytstvo, 75, 205–217.

Литовченко О. М., Москалець Т. З., Москалець В. В., Кузнєцов А. В., Токар А. Ю., Вовкогон А. Г. Технологічні основи формування якості виноматеріалів з плодів обліпихи крушиноподібної (Hippophae ramnoides L.) у залежності від способів їх переробки. Садівництво. 2020. № 75. С. 205–217.

Matviichuk, N. P. (2017). Analiz rynku plodovo-yahidnoi produktsii Ukrainy [Market analysis of fruit and berry products of Ukraine]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu, 12(2), 18–23

Матвійчук Н. П. Аналіз ринку плодово-ягідної продукції України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. № 12, Ч. 2. С. 18–23.

Mendes-Ferreira, A., Coelho, E., Barbosa, C., Oliveira, J. M., & Mendes-Faia, A. (2018). Production of blueberry wine and volatile characterization of young and bottle-aging beverages. Wiley. Food science and Nutrition, 7, 617–627.

Na 1/3 za try roky zroste rynok slaboalkoholnykh i bezalkoholnykh napoiv [The market of low-alcohol and non-alcoholic beverages will grow by 1/3 in three years]. https://barout.media/news/na-1-3-za-try-roky-zroste-rynok-slaboalkogolnyh-i-bezalkogolnyh-napoyiv/

На 1/3 за три роки зросте ринок слабоалкогольних і безалкогольних напоїв. URL: https://barout.media/news/na-1-3-za-try-roky-zroste-rynok-slaboalkogolnyh-i-bezalkogolnyh-napoyiv/ (дата звернення: 01.11.2022)

Nazvano TOP-6 svizhykh trendiv na rynku napoiv [The TOP-6 fresh trends in the beverage market have been named]. https://agronews.ua/news/nazvano-top-6-svizhykh-trendiv-na-rynku-napoiv/

Названо ТОП-6 свіжих трендів на ринку напоїв. URL: https://agronews.ua/news/nazvano-top-6-svizhykh-trendiv-na-rynku-napoiv/ (дата звернення: 01.11.2022)

NV TOV «Zhytomyrbioprodukt»: ofitsiinyi sait kompanii ["Zhytomyrbioprodukt" LLC: the company's official website]. https://bioproduct.com.ua/ua/#

НВ ТОВ «Житомирбіопродукт»: офіційний сайт компанії. URL: https://bioproduct.com.ua/ua/# (дата звернення: 01.11.2022)

Obniavko, V.O. (2020). Status and prospects of development of viticulture and winemaking in Odessa region. Prychornomors'ki ekonomichni studii, 52-1, 93—99

Olar, K. (2022). Sydr: perspektyvy napoiu na ukrainskomu rynku [Cider: prospects of the drink on the Ukrainian market]. Napoi. Tekhnolohii ta innovatsii, 3(92), 49–52.

Олар К. Сидр: перспективи напою на українському ринку. Напої. Технології та інновації. 2022. № 3(92). С. 49–52.

Olennykov, D. Y., & Rokhyn, A. V. (2010). Polysakharydy Fabaceae III. Halaktomannan semian Astragalus cicer [Fabaceae III polysaccharides. Seed galactomannan Astragalus cicer]. 2, 143–145

Оленников Д. И., Рохин А. В. Полисахариды Fabaceae III. Галактоманнан семян Astragalus cicer. Химия природних соединений. 2010. № 2. С. 143–145

Oliinyk, S., Samokhvalova, O., Lapitska, N., & Kucheruk, Z. (2020). Studying the influence of meats from wheat and oat germs, and rose hips, on the formation of quality of rye­w heat dough and bread. Eastern European Journal of Advanced Technologies. Technology and equipment of food production. 1/11(103), 59–65.

Oliinyk, S., Samokhvalova, O., Lapitskaya, N., & Kucheruk, Z. (2020). Study of the influence of meals of wheat and oat germs and wild rose fruits on the fermenting microflora activity of rye-wheat dough. Eureka: Life Sciences, 1, 40–47

Oliinyk, S. H., Samokhvalova, O. V., & Lapytska, N. V. (2020). Vyvchennia shrotiv zarodkiv pshenytsi, vivsa ta plodiv shypshyny na tekhnolohichni kharakterystyky khlibopekarskykh drizhdzhiv [Study of wheat germ, oat, and rose hip meal for technological characteristics of baker's yeast]. Rozvytok kharchovykh vyrobnytstv, restorannoho ta hotelnoho hospodarstv i torhivli: problemy, perspektyvy, efektyvnist: Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 14 travnia 2020 r. / KhDUKhT. Kharkiv, Ch. 1, 89 – 90

Олійник С. Г., Самохвалова О. В., Лапицька Н. В. Вивчення шротів зародків пшениці, вівса та плодів шипшини на технологічні характеристики хлібопекарських дріжджів // Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність: Міжнар. наук.-практ. конф., 14 травня 2020 р. / ХДУХТ. Харків, 2020. Ч. 1. С. 89 – 90

Palamarchuk, D. P. (2020). Sovershenstvovanye tekhnolohyy poluchenyia plodovykh vyn yz chernoplodnoi riabyny [ Improving the technology for obtaining fruit wines from chokeberry]. MTsNP «Novaia nauka», 386–392.

Паламарчук Д. П. Совершенствование технологии получения плодовых вин из черноплодной рябины. МЦНП «Новая наука». 2020. С. 386–392.

Piat trendiv na rynku alkoholiu u 2022 rotsi [Five trends in the alcohol market in 2022]. https://allretail.ua/analytics/77186-5-trendiv-na-rinku-alkogolyu-u-2022-roci

П’ять трендів на ринку алкоголю у 2022 році. URL: https://allretail.ua/analytics/77186-5-trendiv-na-rinku-alkogolyu-u-2022-roci (дата звернення: 01.11.2022

Pidkormka dlia drizhdzhiv NUTRIFERM VIT (SUPERVIT) [Fertilizer for yeast NUTRIFERM VIT (SUPERVIT)]. https://garden-ua.com/shop/goods-for-wine/yeast-and-feeding-for-winemaking/nutriferm-vit-flo-supervit/

Підкормка для дріжджів NUTRIFERM VIT (SUPERVIT). URL: https://garden-ua.com/shop/goods-for-wine/yeast-and-feeding-for-winemaking/nutriferm-vit-flo-supervit/ (дата звернення: 03.11.2022)

Rynok napoiv: yak vplynuly svitovi tendentsii 2021 roku na alkoholnu haluz [Beverage Market: How 2021 Global Trends Impacted the Alcohol Industry]. https://techdrinks.info/rynok-napoyiv-yak-vplynuly-svitovi-tendentsiyi-2021-roku-na-alkogolnu-galuz/

Ринок напоїв: як вплинули світові тенденції 2021 року на алкогольну галузь. URL: https://techdrinks.info/rynok-napoyiv-yak-vplynuly-svitovi-tendentsiyi-2021-roku-na-alkogolnu-galuz/ (дата звернення: 03.11.2022)

Spysok tovarov brenda KATLENBURGER [List of brand products KATLENBURGER]. https://alcoprostir.com/ru/brand/516-katlenburger

Список товаров бренда KATLENBURGER. URL: https://alcoprostir.com/ru/brand/516-katlenburger (дата звернення: 03.11.2022)

Svitove spozhyvannia vyna 2021 – analityka OIV [World wine consumption 2021 - OIV analysis]. https://drinks.ua/news/svitove-spozhivannja-vina-2021-analitika-oiv/

Світове споживання вина 2021 – аналітика OIV. URL: https://drinks.ua/news/svitove-spozhivannja-vina-2021-analitika-oiv/ (дата звернення: 03.11.2022)

Swami, Sh. B., Thakor, N.J., & Divate, A.D. (2014). Fruit Wine Production: A Review. Journal of Food Research and Technology, 2(3), 93–100.

Tkachenko, O. B., Kananykhina, O. M., Pashkovskyi, O. I., & Trach, O. V. (2017). Osoblyvosti bilkovoho metabolizmu drizhdzhiv u protsesi vyrobnytstva vynomaterialiv iz syrovyny Odeskoho rehionu [Features of protein metabolism of yeast in the process of production of wine materials from raw materials of the Odesa region]. 77 naukova konferentsiia vykladachiv akademii: zb. tez. dop. 18 – 21 kvitnia. Odesa. ONAKhT. 168–169.

Ткаченко О. Б., Кананихіна О. М., Пашковський О. І., Трач О. В. Особливості білкового метаболізму дріжджів у процесі виробництва виноматеріалів із сировини Одеського регіону // 77 наукова конференція викладачів академії: зб. тез. доп. 18 – 21 квітня 2017 р. Одеса. ОНАХТ. С. 168–169.

Voitsekhivskyi, V., Tokar, A., Smetanska, Y., & Voitsekhivska, O. Osoblyvosti khimichnoho skladu ta yakosti sortovykh yabluchnykh vynomaterialiv [Peculiarities of the chemical composition and quality of varietal apple wines]. Intellectual potential of the xxi century ‘2015. Tekhnycheskye nauky/Tekhnolohyy prodovolstvennыkh tovarov. http://www.sworld.education/conference/molodej-conference-sw/the-content-of-conferences/archives-of-individual-conferences/november-2015

Войцехівський В., Токар А., Сметанська И., Войцехівська О. Особливості хімічного складу та якості сортових яблучних виноматеріалів // Іntellectual potential of the xxi century ‘2015. Технические науки/Технологии продовольственных товаров. URL: http://www.sworld.education/conference/molodej-conference-sw/the-content-of-conferences/archives-of-individual-conferences/november-2015

Zverkova, Yu. TOP-9 krain z naivyshchym rivnem spozhyvannia vyna [TOP-9 countries with the highest level of wine consumption]. https://shuba.life/articles/6077-top-9-krayin-z-najvishim-rivnem-spozhivannya-vina

Зверькова Ю. ТОП-9 країн з найвищим рівнем споживання вина. URL: https://shuba.life/articles/6077-top-9-krayin-z-najvishim-rivnem-spozhivannya-vina (дата звернення: 03.11.2022)

Downloads

Опубліковано

06.03.2023

Номер

Розділ

ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ