ДОСЛІДЖЕННЯ ФІТОТОКСИЧНОСТІ ЧОРНОГО ЧАЮ З ТРАВ’ЯНИМИ ТА ФРУКТОВИМИ ДОБАВКАМИ ЗА РОСТОВИМ ТЕСТОМ З LEPIDIUM SATIVUM L.
DOI:
https://doi.org/10.58407/bht.1.24.9Ключові слова:
Lepidium sativum, трав’яні добавки, фітотестування, фруктові добавки, чайАнотація
Чай може містити біологічно активні сполуки, фітотоксичність яких заслуговує на увагу.
Метою роботи було дослідження фітотоксичності чорного чаю з трав’яними та фруктовими добавками за фітотестом з Lepidium sativum L.
Методологія. Фітотоксичність оцінювали у ростовому тесті з тест-рослиною L. sativum, насіння якої пророщували на фільтрувальному папері з досліджуваними розчинами чаю. Досліджували 6 видів пакетованого чорного цейлонського чаю без добавок (контроль) та з різними трав’яними та/або фруктовими добавками та природними ароматизаторами, вільно доступні у торговельній мережі України. Тест-показниками було обрано енергію проростання насіння L. sativum (3-я доба дослідження), схожість насіння (5-а доба дослідження), довжину коріння та надземної частини проростків (5-а доба дослідження). Розраховували фітотоксичні індекси - індекс схожості насіння та індекс довжини коріння. Результати оброблено статистично.
Наукова новизна. Досліджено фітотоксичність чорного чаю з трав’яними та фруктовими добавками за ростовим тестом з L. sativum. Показано відсутність фітотоксичності досліджуваних варіантів чаю за індексом довжини коріння проростків L. sativum.
Висновки. Дослідження фітотоксичності чорного чаю з трав’яними та фруктовими добавками за ростовим тестом з L. sativum показало помірну токсичність за індексом схожості насіння тест-рослини для чаю, що є сумішшю чорного та зеленого чаїв з добавками яблука, волошок, нагідок, сафлору, троянди та натурального ароматизатора «Виноград». Проте за індексом довжини коріння проростків зазначений чай не проявив фітотоксичності, як й інші досліджувані варіанти чорного чаю з трав’яними та фруктовими добавками. Потрібні подальші детальні дослідження фітотоксичності всіх складових чаїв з трав’яними та фруктовими добавками. Ризики вживання волошки та сафлору жінками повинні бути вказані на упаковці продуктів, які їх містять.
Завантаження
Посилання
Bagur-González, M. G., Estepa-Molina, C., Martín-Peinado, F., & Morales-Ruano, S. (2011). Toxicity assessment using Lactuca sativa L. bioassay of the metal(loid )s As, Cu, Mn, Pb and Zn in soluble-in-water saturated soil extracts from an abandoned mining site. Journal of Soils and Sediments, 11, 281-289.
Bożym, M., Król, A., & Mizerna, K. (2021). Leachate and contact test with Lepidium sativum L. to assess the phytotoxicity of waste. Int. J. Environ. Sci. Technol., 18, 1975–1990. https://doi.org/10.1007/s13762-020-02980-x
Description and characteristics of the blue cornflower plant. (n.d.). Information and analytical system “Agrarians together”. Retrieved February 25, 2024, from https://agrarii-razom.com.ua/plants/voloshka-sinya (in Ukrainian)
Опис та характеристика рослини волошка синя. Інформаційно-аналітична система «Аграрії разом». URL: https://agrarii-razom.com.ua/plants/voloshka-sinya (дата звернення: 25.02.2024).
Description and characteristics of the safflower plant. Information and analytical system “Agrarians together”. Retrieved February 25, 2024, from https://agrarii-razom.com.ua/plants/saflor-krasilniy (in Ukrainian)
Опис та характеристика рослини сафлор красильний. Інформаційно-аналітична система «Аграрії разом». URL: https://agrarii-razom.com.ua/plants/saflor-krasilniy (дата звернення: 25.02.2024).
Dosumu, O. O., Oluwaniyi, O. O., Awolola, V. G., & Ogunkunle, O. A. (2010). Toxicity assessment of some tea labels from supermarkets in Ilorin, Nigeria using brine shrimp (Artemia salina) lethality assay. African Journal of Food Science, 4(5), 282-285.
Farzamisepehr, M., Reza, A., & Tafagodinai, B. (2014). Comparison of compost and compost tea effects on Cress (Lepidium sativum L.). Iranian Journal of Plant Physiology, 4(3), 1029-1037. https://doi.org/10.30495/ijpp.2014.540646
Han, W. Y., Shi, Y. Z., Ma, L. F., & Ruan, J. Y. (2005). Arsenic, cadmium, chromium, cobalt, and copper in different types of Chinese tea. Bull. Environ. Contam. Toxicol., 75, 272–277.
Khan, A. H., Libby, M., Winnick, D., Palmer, J., Sumarah, M., Ray, M. B., & Macfie, S. M. (2018). Uptake and phytotoxic effect of benzalkonium chlorides in Lepidium sativum and Lactuca sativa. J. Environ. Manage, 206, 490-497. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2017.10.077.
Lee, S., Song, P. H., Lee, Y. J., Ku, S. K., & Song, C. H. (2019). Acute and subchronic oral toxicity of fermented green tea with Aquilariae Lignum in rodents. Evid. Based Complement Alternat. Med., 2019, 8721858. https://doi.org/10.1155/2019/8721858.
Li, C. X., Duan, Y., Xiao, L. J., & Hu, Y. M. (2019). Subchronic toxicity of huanghuali tea in rats. Chinese Journal of Public Health, 35(11), 1515–1519. https://doi.org/10.11847/zgggws1121115
McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2002). The role of tea in human health: an update. Journal of the American College of Nutrition, 21(1), 1–13.
Motamedi, M., Karimmojeni, H., & Sini, F. G. (2016). Evaluation of allelopathic potential of safflower genotypes (Carthamus tinctorius L.). Journal of Plant Protection Research, 56(4), 364-371. https://doi.org/10.1515/jppr-2016-0049
Naik, N. (2015). Tea Steeped in Toxics: weak regulations and enforcement result in contaminated imported tea in U.S. market. Pesticides and You. A quarterly publication of Beyond Pesticides, 35(3), 9-14 https://www.sadakafirm.com/wp-content/uploads/2019/01/ToxicTea-1.pdf.
Rakhmaeva A. M., Gumerova S. M., Terengev D. A., Sharonova N. L., Fitsev I. M. Antimicrobial activity and phytotoxicity of extracts of some plant species of the genus Centaurea. Bulletin of the Kazan State Agrarian University. 2020. No. 3(59). Р. 37-42. (in Russian)
Рахмаева А.М., Гумерова С.М., Теренжев Д.А., Шаронова Н.Л., Фицев И.М. Антимикробная активность и фитотоксичность экстрактов некоторых видов растений рода Centaurea. Вестник Казанского ГАУ. 2020. № 3(59). С. 37-42.
Rial, C., Tomé, S., Varela, R. M., Molinillo, J. M. G., & Macías, F. A. (2020). Phytochemical study of safflower roots (Carthamus tinctorius) on the induction of parasitic plant germination and weed control. J. Chem. Ecol., 46(9), 871-880. https://doi.org/10.1007/s10886-020-01200-7.
Rojo, M. Á., Garrosa, M., Jiménez, P., Girbés, T., Garcia-Recio, V., Cordoba-Diaz, M., & Cordoba-Diaz, D. (2020). Unexpected toxicity of green tea polyphenols in combination with the Sambucus RIL Ebulin. Toxins (Basel), 12(9), 542. https://doi.org/10.3390/toxins12090542.
Safflower (Carthamus tinctorius) dried flowers 5 kg, PL. (n.d.). Perfect body. Online store of healthy food, natural cosmetics, vitamins and superfoods. Retrieved February 27, 2024, from https://pfbody.in.ua/ua/p1393895679-saflor-krasilnyj-carthamus.html (in Ukrainian)
Сафлор фарбувальний (Carthamus tinctorius) квітки сушені 5 кг, PL. Perfect body. Інтернет-магазин здорового харчування, натуральної косметики, вітамінів та cуперфудів. URL: https://pfbody.in.ua/ua/p1393895679-saflor-krasilnyj-carthamus.html (дата звернення 27.02.2024)
Schwalfenberg, G., Genuis, S. J., & Rodushkin, I. (2013). The benefits and risks of consuming brewed tea: beware of toxic element contamination. J. Toxicol., 2013, 370460. https://doi.org/10.1155/2013/370460.
Sharonova, N., Nikitin, E., Terenzhev, D., Lyubina, A., Amerhanova, S., Bushmeleva, K., Rakhmaeva, A., Fitsev, I., & Sinyashin, K. (2021). Comparative assessment of the phytochemical composition and biological activity of extracts of flowering plants of Centaurea cyanus L., Centaurea jacea L. and Centaurea scabiosa L. Plants, 10, 1279. https://doi.org/10.3390/plants10071279
Shevchenko, O. (2024, January 20). A deadly tea that can cause suffocation was brought to Ukraine. GreenPost media. https://greenpost.ua/news/do-ukrayiny-zavezly-smertelno-nebezpechnyj-chaj-vid-yakogo-mozhna-zadyhnutysya-i62817 (in Ukrainian)
Шевченко О. До України завезли смертельно небезпечний чай, від якого можна задихнутися. GreenPost media. 20 січня 2024. URL: https://greenpost.ua/news/do-ukrayiny-zavezly-smertelno-nebezpechnyj-chaj-vid-yakogo-mozhna-zadyhnutysya-i62817 (дата звернення 25.02.2024)
Shi, Y. Z., Ruan, J. Y., Ma, L. F., Han, W. Y., & Wang, F. (2008). Accumulation and distribution of arsenic and cadmium by tea plants. J. Zhejiang Univ.—Sci. B., 9, 265–270.
Sotiropoulou, N. S., Megremi, S. F., & Tarantilis, P. (2020). Evaluation of antioxidant activity, toxicity, and phenolic profile of aqueous extracts of chamomile (Matricaria chamomilla L.) and sage (Salvia officinalis L.) prepared at different temperatures. Appl. Sci., 10, 2270. https://doi.org/10.3390/app10072270
Sunandar, A. D., & Alfarabi, M. (2021). Total phenolic, antioxidant activity and toxicity of taxus leaf herbal tea in two different brewing temperature. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci., 914, 012063
Tkachuk, N., & Zelena, L. (2022). An onion (Allium cepa L.) as a test plant. Biota. Human. Technology, 3, 50– 59. https://doi.org/10.58407/bht.3.22.5
Tkachuk N., Zelena L., & Fedun O. (2022). Phytotoxicity of the aqueous solutions of some synthetic surfactant-containing dishwashing liquids with and without phosphates. Environmental Engineering and Management Journal, 21(6), 965-970. https://doi.org/10.30638/eemj.2022.087.
Tkachuk, N., & Zelena, L. (2023). Toxicity of some household products according to phytotesting with Lepidium sativum L. Biota, Human, Technology, 2, 99-107. https://doi.org/10.58407/bht.2.23.7 (in Ukrainian)
Ткачук Н., Зелена Л. Токсичність деяких побутових засобів за фітотестуванням з Lepidium sativum L. Biota, Human, Technology, 2023. №2. С. 99-107. DOI: https://doi.org/10.58407/bht.2.23.7
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Наталія Ткачук, Любов Зелена, Олександра Легун, Олег Ткачук
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.