АНАЛІЗ РИНКУ ПЛОДОВО-ЯГІДНИХ ВИН ТА АКТИВАТОРІВ БРОДІННЯ
DOI:
https://doi.org/10.58407/bht.3.22.8Ключові слова:
ринок алкогольної та виноробної продукції, асортимент плодово-ягідних вин, активатори бродіння, шрот зародків пшениці, плодове виноАнотація
В роботі наведено результати аналітичних досліджень світового ринку алкогольної продукції та встановлено частку плодово-ягідних вин на ньому. Проаналізовано асортимент плодово-ягідних вин на світовому ринку й зроблено висновок, що найбільшими виробниками даної категорії продукції є Англія, Ірландія та Німеччина. Встановлено, що найбільше розповсюдження серед плодових вин мають яблучні сидри, а сливу з метою виробництва таких напоїв сьогодні використовують переважно в Японії.
В ході аналізу літературних даних встановлено, що Україна має потужний потенціал для виробництва плодових вин, адже врожайність садових культур в нашій країні зростає щороку, тоді як в Європі – знижується.
Відомо, що складністю технологічного процесу виробництва вин із плодів і ягід є недостатність в сировині азотного живлення для дріжджів, тому виробники використовують для їх активації різні добавки. Асортимент і технологічний ефект від внесення проаналізовано в цій статті.
З метою забезпечення живлення дріжджів та активації спиртового бродіння при виробництві плодово-ягідних вин у роботі запропоновано розглянути можливість внесення шроту зародків пшениці. Завдяки вмісту в запропонованій сировині білка у кількості 45 % г покращується азотне живлення дріжджів, а завдяки наявності легкозасвоюваних цукрів, в 100 г яких міститься 20,8 г глюкози, 23,7 г фруктози, 21,3 г сахарози та 34,2 г мальтози, активується спиртове бродіння плодово-ягідного сусла.
Завдяки такому складу вуглеводів шроту можливим є використання його для живлення дріжджів у плодово-ягідному виноробстві та активації спиртового бродіння.
Мета статті – визначити частку ринку, яку займають плодово-ягідні вина, проаналізувати їх асортимент; вивчити асортимент добавок, що використовуються з метою активації бродіння плодово-ягідного сусла та встановити можливість використання шроту зародків пшениці у виробництві плодово-ягідних вин.
Методологія. Під час проведення роботи використовували аналітичні та фізико-хімічні методи досліджень. Опрацювання результатів здійснювали за допомогою баз даних MC Exсel.
Наукова новизна полягає в тому, що вивчено світовий ринок плодово-ягідних вин та систематизовано асортимент даних напоїв за виробниками; систематизовано асортимент добавок, що використовуються з метою азотного живлення у плодово-ягідному виноробстві та проаналізовано вуглеводний склад шроту зародків пшениці як перспективної сировини для активації спиртового бродіння плодово-ягідного сусла.
Висновки: вивчено та систематизовано асортимент плодово-ягідних вин на світовому ринку, в тому числі і в Україні; вивчено та систематизовано асортимент добавок, що використовуються в якості азотного живлення для дріжджів у плодово-ягідному виноробстві; встановлена перспективність використання шроту зародків пшениці як активатора спиртового бродіння.
Завантаження
Посилання
Aktsyznyi podatok na alkoholni napoi ta tiutiunovi vyroby [Excise tax on alcoholic beverages and tobacco products]. http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-289715.html
Акцизний податок на алкогольні напої та тютюнові вироби. URL: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-289715.html (дата звернення: 18.10.2022).
Avercheva, N. O. (2021). Rehionalni aspekty rozvytku vynohradarstva i vynorobstva v Ukraini [Regional aspects of the development of viticulture and winemaking in Ukraine]. Ahrosvit, 23, 39–48
Аверчева Н. О. Регіональні аспекти розвитку виноградарства і виноробства в Україні. Агросвіт. 2021. № 23. С. 39–48.
Choya Original Japanese Ume Fruit. URL: https://www.garrafeiranacional.com/choya-original-japanese-ume-fruit.html#
Drobot, V. I., Yurchak, V. H., Bilyk, O. A., Bondarenko, Yu. V. ta in. (2015). Tekhnokhimichnyi kontrol syrovyny ta khlibobulochnykh i makaronnykh vyrobiv: navch. Posibnyk [Technochemical control of raw materials and bakery and pasta products: training. manual]. Kyiv, 972 s.
Дробот В. І., Юрчак В. Г., Білик О. А., Бондаренко Ю. В. та ін. Технохімічний контроль сировини та хлібобулочних і макаронних виробів: навч. посібник. Київ, 2015. 972 с.
Gratsiotova, G. O. (2019). Stratehiia zdiisnennia zmin na pidpryiemstvakh vynorobnoi promyslovosti [The strategy of making changes at enterprises of the wine industry]. Economic journal Odessa polytechnic university, 3(9), 161–172
Граціотова Г. О. Стратегія здійснення змін на підприємствах виноробної промисловості. Economic journal Odessa polytechnic university. 2019. № 3(9). С. 161–172.
Ivanov, S.V., Domaretskyi, V.A., Prybylskyi, V.L. ta in. (2012). Innovatsiini tekhnolohii produktiv brodinnia i vynorobstva [Innovative technologies of fermentation products and winemaking: a textbook]. pidruchnyk. Kyiv, 487 s.
Іванов С.В., Домарецький В.А., Прибильський В.Л. та ін. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: підручник. Київ, 2012. 487 с.
Kharchuvannia dlia drizhdzhiv Fermaid E [Nutrition for yeast Fermaid E]. https://www.shop-vine.com/ua/product/fermaid-e/
Харчування для дріжджів Fermaid E. URL: https://www.shop-vine.com/ua/product/fermaid-e/ (дата звернення: 18.10.2022)
Kharchuvannia dlia drizhdzhiv Vitamon Combi [Nutrition for yeast Vitamon Combi]. https://svitroslyn.ua/ua/catalog/pitanie-dlya-drozhzhey-vitamon-combi-10-g.html
Харчування для дріжджів Vitamon Combi. URL: https://svitroslyn.ua/ua/catalog/pitanie-dlya-drozhzhey-vitamon-combi-10-g.html (дата звернення: 20.10.2022)
Kolesnichenko, O. Staly menshe pyty? Yak viina zminyla alkoholni zvychky ukraintsiv ta rynok [Have you started drinking less? How the war changed the alcoholic habits of Ukrainians and the market]. Ukrainska pravda. Ekonomichna pravda. https://www.epravda.com.ua/publications/2022/09/6/691168/
Колесніченко О. Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок. Українська правда. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/09/6/691168/ (дата звернення: 20.10.2022)
Lapytska, N. V., Savchenko, O. M., Berezhniak, K. O., & Kovalenko, A. A. (2022). Vplyv shrotu zarodkiv pshenytsi na morfolohiiu vynnykh drizhdzhiv [The influence of wheat germ meal on the morphology of wine yeast]. Suchasni tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv: tezy dop. IV Mizhnarodnoi nauk.-prakt. konf., 18 – 20 travnia 2022. / DNU imeni Olesia Honchara. Dnipro, 111 – 116
Лапицька Н. В., Савченко О. М., Бережняк К. О., Коваленко А. А. Вплив шроту зародків пшениці на морфологію винних дріжджів // Сучасні технології харчових виробництв: тези доп. IV Міжнародної наук.-практ. конф., 18 – 20 травня 2022. / ДНУ імені Олеся Гончара. Дніпро, 2022. С. 111 – 116
Lapytska, N. V. (2020). Udoskonalennia tekhnolohii khliba zhytno-pshenychnoho z vykorystanniam shrotiv zarodkiv zernovykh kultur ta plodiv shypshyny [Improvement of the technology of rye-wheat bread with the use of grain seed meal and rose hip fruit]: dys. … doktora filosofii: haluz znan 18 Vyrobnytstvo ta tekhnolohii, sрets. 181 Kharchovi tekhnolohii.. Kharkiv, 245 s.
Лапицька Н. В. Удосконалення технології хліба житньо-пшеничного з використанням шротів зародків зернових культур та плодів шипшини: дис. … доктора філософії: галузь знань 18 Виробництво та технології, спец. 181 Харчові технології. Харків, 2020. 245 с.
Lytovchenko, O. M., & Haidai, I. V. (2018). Zastosuvannia azotnoho zhyvlennia dlia drizhdzhiv pry vyrobnytstvi yabluchnykh vynomaterialiv [The use of nitrogen nutrition for yeast in the production of apple wine materials]. Modern scientific researches, 6(1), 33–37.
Литовченко О. М., Гайдай І. В. Застосування азотного живлення для дріжджів при виробництві яблучних виноматеріалів. Modern scientific researches. 2018. № 6, Ч. 1. С. 33–37.
Lytovchenko, O. M., Moskalets, T. Z., Moskalets, V. V., Kuznіеtsov, A. V., Tokar, A. Yu., & Vovkohon, A. H. (2020). Tekhnolohichni osnovy formuvannia yakosti vynomaterialiv z plodiv oblipykhy krushynopodibnoi (Hippophae ramnoides L.) u zalezhnosti vid sposobiv yikh pererobky [Technological bases of the formation of the quality of wine materials from the fruits of sea buckthorn (Hippophae ramnoides L.), depending on the methods of their processing]. Sadivnytstvo, 75, 205–217.
Литовченко О. М., Москалець Т. З., Москалець В. В., Кузнєцов А. В., Токар А. Ю., Вовкогон А. Г. Технологічні основи формування якості виноматеріалів з плодів обліпихи крушиноподібної (Hippophae ramnoides L.) у залежності від способів їх переробки. Садівництво. 2020. № 75. С. 205–217.
Matviichuk, N. P. (2017). Analiz rynku plodovo-yahidnoi produktsii Ukrainy [Market analysis of fruit and berry products of Ukraine]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu, 12(2), 18–23
Матвійчук Н. П. Аналіз ринку плодово-ягідної продукції України. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. № 12, Ч. 2. С. 18–23.
Mendes-Ferreira, A., Coelho, E., Barbosa, C., Oliveira, J. M., & Mendes-Faia, A. (2018). Production of blueberry wine and volatile characterization of young and bottle-aging beverages. Wiley. Food science and Nutrition, 7, 617–627.
Na 1/3 za try roky zroste rynok slaboalkoholnykh i bezalkoholnykh napoiv [The market of low-alcohol and non-alcoholic beverages will grow by 1/3 in three years]. https://barout.media/news/na-1-3-za-try-roky-zroste-rynok-slaboalkogolnyh-i-bezalkogolnyh-napoyiv/
На 1/3 за три роки зросте ринок слабоалкогольних і безалкогольних напоїв. URL: https://barout.media/news/na-1-3-za-try-roky-zroste-rynok-slaboalkogolnyh-i-bezalkogolnyh-napoyiv/ (дата звернення: 01.11.2022)
Nazvano TOP-6 svizhykh trendiv na rynku napoiv [The TOP-6 fresh trends in the beverage market have been named]. https://agronews.ua/news/nazvano-top-6-svizhykh-trendiv-na-rynku-napoiv/
Названо ТОП-6 свіжих трендів на ринку напоїв. URL: https://agronews.ua/news/nazvano-top-6-svizhykh-trendiv-na-rynku-napoiv/ (дата звернення: 01.11.2022)
NV TOV «Zhytomyrbioprodukt»: ofitsiinyi sait kompanii ["Zhytomyrbioprodukt" LLC: the company's official website]. https://bioproduct.com.ua/ua/#
НВ ТОВ «Житомирбіопродукт»: офіційний сайт компанії. URL: https://bioproduct.com.ua/ua/# (дата звернення: 01.11.2022)
Obniavko, V.O. (2020). Status and prospects of development of viticulture and winemaking in Odessa region. Prychornomors'ki ekonomichni studii, 52-1, 93—99
Olar, K. (2022). Sydr: perspektyvy napoiu na ukrainskomu rynku [Cider: prospects of the drink on the Ukrainian market]. Napoi. Tekhnolohii ta innovatsii, 3(92), 49–52.
Олар К. Сидр: перспективи напою на українському ринку. Напої. Технології та інновації. 2022. № 3(92). С. 49–52.
Olennykov, D. Y., & Rokhyn, A. V. (2010). Polysakharydy Fabaceae III. Halaktomannan semian Astragalus cicer [Fabaceae III polysaccharides. Seed galactomannan Astragalus cicer]. 2, 143–145
Оленников Д. И., Рохин А. В. Полисахариды Fabaceae III. Галактоманнан семян Astragalus cicer. Химия природних соединений. 2010. № 2. С. 143–145
Oliinyk, S., Samokhvalova, O., Lapitska, N., & Kucheruk, Z. (2020). Studying the influence of meats from wheat and oat germs, and rose hips, on the formation of quality of ryew heat dough and bread. Eastern European Journal of Advanced Technologies. Technology and equipment of food production. 1/11(103), 59–65.
Oliinyk, S., Samokhvalova, O., Lapitskaya, N., & Kucheruk, Z. (2020). Study of the influence of meals of wheat and oat germs and wild rose fruits on the fermenting microflora activity of rye-wheat dough. Eureka: Life Sciences, 1, 40–47
Oliinyk, S. H., Samokhvalova, O. V., & Lapytska, N. V. (2020). Vyvchennia shrotiv zarodkiv pshenytsi, vivsa ta plodiv shypshyny na tekhnolohichni kharakterystyky khlibopekarskykh drizhdzhiv [Study of wheat germ, oat, and rose hip meal for technological characteristics of baker's yeast]. Rozvytok kharchovykh vyrobnytstv, restorannoho ta hotelnoho hospodarstv i torhivli: problemy, perspektyvy, efektyvnist: Mizhnar. nauk.-prakt. konf., 14 travnia 2020 r. / KhDUKhT. Kharkiv, Ch. 1, 89 – 90
Олійник С. Г., Самохвалова О. В., Лапицька Н. В. Вивчення шротів зародків пшениці, вівса та плодів шипшини на технологічні характеристики хлібопекарських дріжджів // Розвиток харчових виробництв, ресторанного та готельного господарств і торгівлі: проблеми, перспективи, ефективність: Міжнар. наук.-практ. конф., 14 травня 2020 р. / ХДУХТ. Харків, 2020. Ч. 1. С. 89 – 90
Palamarchuk, D. P. (2020). Sovershenstvovanye tekhnolohyy poluchenyia plodovykh vyn yz chernoplodnoi riabyny [ Improving the technology for obtaining fruit wines from chokeberry]. MTsNP «Novaia nauka», 386–392.
Паламарчук Д. П. Совершенствование технологии получения плодовых вин из черноплодной рябины. МЦНП «Новая наука». 2020. С. 386–392.
Piat trendiv na rynku alkoholiu u 2022 rotsi [Five trends in the alcohol market in 2022]. https://allretail.ua/analytics/77186-5-trendiv-na-rinku-alkogolyu-u-2022-roci
П’ять трендів на ринку алкоголю у 2022 році. URL: https://allretail.ua/analytics/77186-5-trendiv-na-rinku-alkogolyu-u-2022-roci (дата звернення: 01.11.2022
Pidkormka dlia drizhdzhiv NUTRIFERM VIT (SUPERVIT) [Fertilizer for yeast NUTRIFERM VIT (SUPERVIT)]. https://garden-ua.com/shop/goods-for-wine/yeast-and-feeding-for-winemaking/nutriferm-vit-flo-supervit/
Підкормка для дріжджів NUTRIFERM VIT (SUPERVIT). URL: https://garden-ua.com/shop/goods-for-wine/yeast-and-feeding-for-winemaking/nutriferm-vit-flo-supervit/ (дата звернення: 03.11.2022)
Rynok napoiv: yak vplynuly svitovi tendentsii 2021 roku na alkoholnu haluz [Beverage Market: How 2021 Global Trends Impacted the Alcohol Industry]. https://techdrinks.info/rynok-napoyiv-yak-vplynuly-svitovi-tendentsiyi-2021-roku-na-alkogolnu-galuz/
Ринок напоїв: як вплинули світові тенденції 2021 року на алкогольну галузь. URL: https://techdrinks.info/rynok-napoyiv-yak-vplynuly-svitovi-tendentsiyi-2021-roku-na-alkogolnu-galuz/ (дата звернення: 03.11.2022)
Spysok tovarov brenda KATLENBURGER [List of brand products KATLENBURGER]. https://alcoprostir.com/ru/brand/516-katlenburger
Список товаров бренда KATLENBURGER. URL: https://alcoprostir.com/ru/brand/516-katlenburger (дата звернення: 03.11.2022)
Svitove spozhyvannia vyna 2021 – analityka OIV [World wine consumption 2021 - OIV analysis]. https://drinks.ua/news/svitove-spozhivannja-vina-2021-analitika-oiv/
Світове споживання вина 2021 – аналітика OIV. URL: https://drinks.ua/news/svitove-spozhivannja-vina-2021-analitika-oiv/ (дата звернення: 03.11.2022)
Swami, Sh. B., Thakor, N.J., & Divate, A.D. (2014). Fruit Wine Production: A Review. Journal of Food Research and Technology, 2(3), 93–100.
Tkachenko, O. B., Kananykhina, O. M., Pashkovskyi, O. I., & Trach, O. V. (2017). Osoblyvosti bilkovoho metabolizmu drizhdzhiv u protsesi vyrobnytstva vynomaterialiv iz syrovyny Odeskoho rehionu [Features of protein metabolism of yeast in the process of production of wine materials from raw materials of the Odesa region]. 77 naukova konferentsiia vykladachiv akademii: zb. tez. dop. 18 – 21 kvitnia. Odesa. ONAKhT. 168–169.
Ткаченко О. Б., Кананихіна О. М., Пашковський О. І., Трач О. В. Особливості білкового метаболізму дріжджів у процесі виробництва виноматеріалів із сировини Одеського регіону // 77 наукова конференція викладачів академії: зб. тез. доп. 18 – 21 квітня 2017 р. Одеса. ОНАХТ. С. 168–169.
Voitsekhivskyi, V., Tokar, A., Smetanska, Y., & Voitsekhivska, O. Osoblyvosti khimichnoho skladu ta yakosti sortovykh yabluchnykh vynomaterialiv [Peculiarities of the chemical composition and quality of varietal apple wines]. Intellectual potential of the xxi century ‘2015. Tekhnycheskye nauky/Tekhnolohyy prodovolstvennыkh tovarov. http://www.sworld.education/conference/molodej-conference-sw/the-content-of-conferences/archives-of-individual-conferences/november-2015
Войцехівський В., Токар А., Сметанська И., Войцехівська О. Особливості хімічного складу та якості сортових яблучних виноматеріалів // Іntellectual potential of the xxi century ‘2015. Технические науки/Технологии продовольственных товаров. URL: http://www.sworld.education/conference/molodej-conference-sw/the-content-of-conferences/archives-of-individual-conferences/november-2015
Zverkova, Yu. TOP-9 krain z naivyshchym rivnem spozhyvannia vyna [TOP-9 countries with the highest level of wine consumption]. https://shuba.life/articles/6077-top-9-krayin-z-najvishim-rivnem-spozhivannya-vina
Зверькова Ю. ТОП-9 країн з найвищим рівнем споживання вина. URL: https://shuba.life/articles/6077-top-9-krayin-z-najvishim-rivnem-spozhivannya-vina (дата звернення: 03.11.2022)
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Biota. Human. Technology
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.