ВИДИ РОДУ DROSERA L. ФЛОРИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58407/bht.2.22.1

Ключові слова:

еколого-ценотична характеристика, географічне поширення, Drosera L., комахоїдні рослини, рідкісні види флори

Анотація

Мета роботи. Дослідження географічного поширення, еколого-ценотичних особливостей місцезростань та охорона видів роду Drosera.

Методологія. Польові дослідження проводились в 2014-2015 рр. з використанням маршрутно-рекогносцирувального методу. Картосхеми поширення видів роду Drosera на території України виконані на основі аналізу літератури, за результатами опрацювання гербарних даних Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України (KWHA), Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного (KW), Рівненського обласного краєзнавчого музею (ROKM) та даних глобального інформаційного фонду з біорізноманіття GBIF.

Наукова новизна. В результаті експедиційних виїздів було виявлено нетипові місцезростання Drosera rotundifolia та D. intermedia. В гідрологічній пам’ятці природи загальнодержавного значення «Озеро Святе» (Чернігівська область, Козелецький район) D. intermedia зростає разом із Nymphaea candida. Це пояснюється подальшим заростанням озерної частини гідрологічної пам’ятки природи «Озеро Святе» та перетворенням її на мезо-оліготрофне болото. В Рівненському природному заповіднику D. rotundifolia виявлено на лісовій дорозі, що проходить через заболочений сосновий ліс. D. rotundifolia зростає на дорозі епіфітно на старих колодах із сосни, якими було вислано лісовий шлях. Незвичні еколого-ценотичні умови зростання виду можна пояснити тим, що на дорозі відсутня конкуренція за елементи живлення та світло із представниками порядку Ericales, а деревина є гарним провідником дощової вологи.

Висновки. Встановлено, що для Drosera rotundifolia на території України відомо 37 місцезнаходжень виду, для D. intermedia на території України відомо 40 місцезнаходжень виду, для D. anglica – відомо 25 локалітетів виду, а для D. obovata – 3. У зв’язку з тим, що всі представники роду Drosera є зникаючими стенотопними видами сфагнових боліт та інших рідкісних біотопів і всі види роду крім Drosera rotundifolia занесені до Червоної книги України, ми пропонуємо Drosera rotundifolia занести до нового видання Червоної книги України в категорії «вразливий».

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

29.12.2022

Номер

Розділ

ФІТОБІОТА