ОБЛАДНАННЯ RABBITAX ДЛЯ ЕКО-КРОЛІВНИЦТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.58407/bht.1.23.1

Ключові слова:

гуманне кролівництво, принципи еко-технології, обладнання для вирощування кролів, інноваційні системи утримання

Анотація

Мета роботи. Висвітлити принципи розведення кроликів за еко-технологією, особливості та переваги обладнання Rabbitax для еко-кролівництва.

Методологія. Дослідження базується на матеріалах, отриманих в рамках обладнання для екологічного кролівництва, починаючи з 2004 р. Аналізувалися технологічні матеріали від проектування до виробництва спеціалізованого обладнання. Ці дані були співставленні з власними результатами щодо утримання та розведення кролів, а також з аналітичними матеріалами, наведеними у монографії Г.А. Коцюбенко (2013). Також було враховано досвід понад 600 господарств в Україні та за кордоном, які застосовували технологію розведення та вирощування кролів від Rabbax Technology.

Наукова новизна. Концепція даної еко-технології ґрунтується на принципах гуманного підходу до розведення кроликів. Дані принципи ставлять на перше місце благополуччя кроликів, одночасно не втрачаючи прибутковості справи розведення, відхиляючи при цьому жорстку експлуатацію тварин та виснаження їх організму. Особлива увага в еко-технології розведення кроликів приділяється створенню оптимальних умов для утримання тварин. Це передбачає створення комфортних систем проживання з належною вентиляцією, освітленням, температурним режимом.  Крім того, в еко-технології розведення кроликів використовуються заходи для захисту тварин від широкого спектру шкідливих факторів. Наприклад, в обладнанні застосовується система запобігання отруєння кроликів шкідливими газами в житлових приміщеннях, таких як аміак, сірководень, метан та вуглекислий газ, що утворюються під час процесу розкладу відходів життєдіяльності кроликів. 

Також в обладнанні для розведення кроликів за еко-технології враховуються вроджені потреби, які спонукають проявити природну життєву силу у тварин, утримуючись від ветеринарних маніпуляцій, якими зазвичай зловживають з метою отримання прибутку будь-якою ціною. Такий підхід сприяє забезпеченню фізіологічних та психологічних потреб кроликів, що є новаторським підходом їх утримання та розведення.

Висновки. Використання гуманних технологій утримання кроликів, зокрема еко-технології вирощування від Rabbax Technology, є ефективним та етично прийнятним підходом для розведення кролів. Еко-технологія забезпечує найкращі умови для розвитку організму кроликів в неволі, сприяючи їхньому здоров'ю.

У порівнянні з техно-кролівництвом еко-технологія має перевагу у збереженні фізичного та психологічного стану кроликів. Варто відзначити, що технологія техно-кролівництва має перевагу у вирощувані кроликів стосовно одержання більшої маси (на 50 грамів більше), але зі значним недоліком – хворобливим організмом.

Таким чином, вирощування кролів етично прийнятними методами не лише забезпечує добробут тварин, але й демонструє свою виробничу доцільність, що є особливо актуальним у сучасному господарському середовищі.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Cesari, C.V., Zucali, M., Bava, L., Gislon, G., Tamburini, A., & Toschi I. (2018). Environmental impact of rabbit meat: The effect of production efficiency. Meat Science, 145(447-454). https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.07.011

Kotsubenko, G.A. (2013). Scientific and practical methods of increasing the productivity of rabbits: a monograph. Mykolaiv: MDAU.

Koцубенко Г.А. Науково-практичні методи підвищення продуктивності кролів: монографія. Миколаїв: МДАУ, 2013.191 с.

Pohoretski, Ya. (2019). Eco Rabbit. https://www.xn--h1aaebdrn.com.ua/eko-krolik

Погорецькі Я. Еко Кролик. URL: https://www.xn--h1aaebdrn.com.ua/eko-krolik (дата звернення: 24.02.2023).

Pohoretski, Ya. (2016). Protecting of rabbits. Safety of rabbit breeding. https://rabbitax.com.ua/tekhnologiya_krolikovodstva/Zahist_krolikiv.html

Погорецькі Я. Захист кроликів. Безпека кролівництва. URL: https://rabbitax.com.ua/tekhnologiya_krolikovodstva/Zahist_krolikiv.html (дата звернення: 10.02.2023).

Saxmose Nielsen, S., Alvarez, J., Bicout, D.J., Calistri, P., Depner, K., Drewe, J.A., Garin-Bastuji, B., Gonzales Rojas, J.L., Gortázar Schmidt, C., & Michel, V. (2020). Health and Welfare of Rabbits Farmed in Different Production Systems. EFSA J., 18(1), e05944. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.5944

Siddiqui, S.A., Gerini, F., Ikram, A., Saeed, F., Feng, X., & Chen, Y. (2023). Rabbit Meat–Production, Consumption and Consumers’ Attitudes and Behavior. Sustainability, 15(3). https://doi.org/10.3390/su15032008

Soliman, F., & El-Sabrout, K. (2020). Artificial insemination in rabbits: Factors that interfere in assessing its results. Journal of Animal Behaviour and Biometeorology, 8(2). http://dx.doi.org/10.31893/jabb.20016

Downloads

Опубліковано

20.07.2023

Номер

Розділ

ЗООБІОТА