ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ РОЗЧИНННИКА ДЛЯ ЕКСТРАКЦІЇ ПРИРОДНИХ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК ІЗ ПРОДУКТІВ ПЕРЕРОБКИ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ПОДАЛЬШОГО ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ПРАКТИЦІ АНТИКОРОЗІЙНОГО ЗАХИСТУ
DOI:
https://doi.org/10.58407/bht.2.22.9Ключові слова:
терпенові та поліфенольні сполуки, інгібітор корозії, виноград, абрикос, персик, томат жомАнотація
Мета роботи. Tеоретично обґрунтувати та експериментально підтвердити концептуальний підхід до використання системи екстрагентів i-PrOH-EtOH-H2O для отримання рослинних екстрактів жмиха винограду, абрикосу, персика та томату багатофункціонального протикорозійного призначення.
Методологія. Оптимізацію трикомпонентного складу системи екстрагенту проведено методом симплекс-градкового планування Шеффе з побудовою концентраційних трикутників, як функція відгуку використовували кількісний вміст суми фенольних сполук, загального вмісту флавоноїдів, та суми летких сполук та встановлення залежності “склад-протикорозійна ефективність” у нейтральних водних та повітряних середовищах.
Наукова новизна. Використання системи екстрагентів i-PrOH-EtOH-H2O у співвідношенні у діапазоні пропанолу – 50 – 40 %; етанолу – 25 ÷ 30 %; води – 15-25 %. із індексом полярності ~ 5,9 – 6,3, є критеріальним параметром для забезпечує вилучення речовин, які належать до різних груп природніх органічних сполук: терпенових та поліфенольних сполук.
Висновки. Встановлено, що оптимальним є використання системи екстрагентів i-PrOH-EtOH-H2O із відсотковим співвідношенням розчинників у діапазонах 50 – 40 %; 25-30 %; 15-25 %, відповідно. Розрахований індекс полярності знаходиться у межах ~ 5.87 – 6.37 і є критеріальним параметром для системи екстрагентів відносно досліджуваної сировини. Співставленням областей оптимумів із побудовою симплекс решітчастих планів де у якості функцій відгуку обрано ступінь захисту (інгібуючу дію, Z %) встановлено, що межевими параметрами компонентного складу екстрактів для їх використання як багатофункціональних інгібіторів є загальний вміст фенольних сполук на рівні ~ 90÷≥150 мг екстракту, флавоноїдів ~ 22÷≥56 мг екстракту та 70 ÷ ≥96 мг терпенових сполук на 100 г екстракту.
Завантаження
Downloads
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Biota. Human. Technology
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.